Research

Morgan Stanley laboratóriumot avattak fel a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, a vállalat támogatásával 2009-ben létrejött, a Műegyetemen folyó pénzügyi informatikai kutatásokat összefogó Pénzügyi Informatikai Innovációs Központban.

A Morgan Stanley és a BME

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint Természettudományi Kara 2005-től szorosan együttműködik a Morgan Stanley-vel. (kutatási – fejlesztési projektek, pénzügyi információs rendszerek kurzus, gazdasági informatikus MSc szak indítása 2010. őszén)

Az együttműködés új állomása egy Morgan Stanley kutató laboratórium megnyitása a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán. A laboratóriumban az algoritmikus kereskedés területén már elért eredmények továbbfejlesztése, illetve a technikai kereskedésre vonatkozó új kutatások folynak.  A projektek arra irányulnak, hogyan lehet optimális kereskedési stratégiákat kifejleszteni idősorok megfigyelése alapján, mesterséges intelligencia segítségével.  Mivel a kereskedési tranzakciók lebonyolítása nagyon időérzékeny, ezért az idevágó kutatások a matematikai és algoritmikus háttér mellett valós idejű szoftverprogramok és hardver architektúrák fejlesztését is maguk után vonják. Így az elméleti eredmények innovatív, gyakorlati módszerekké alakulnak, támaszkodva  a BME VIK tudományos és műszaki potenciáljára.

Az új laboratóriumban , melynek alapterülete 75 m2, 16 számítógépes munkaállomás került kialakításra, lehetővé téve mind a tudományos kutatásban, mind a graduális képzésben való részvételt.

A Morgan Stanleyről

A Morgan Stanley a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató cége, amely teljeskörű és kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek befektetési, banki, értékpapír-kereskedelmi és befektetés-menedzsment területen. Munkatársai a világ 37 országában található több, mint 1200 irodában dolgoznak.

A Morgan Stanley Magyarországon

A Morgan Stanley a Közép-Kelet Európai régióban először Budapesten nyitott irodát 2005-ben, megalapítva a Matematikai Modellező Központot. Ezt követően a kiváló magyar pénzügyi és informatikai felsőoktatásra, a helyi munkaerő kimagasló teljesítményére, szakmai felkészültségére és nyelvtudására alapozva  2006 őszén létrehozta ügyviteli és technológiai szolgáltató központját Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. néven.

A budapesti iroda fő feladata az anyacég üzleti tevékenységeinek támogatása, elsősorban a pénzügy és számvitel,  az IT üzemeltetés és alkalmazásfejlesztés, illetve a matematikai modellezés különböző területein.

Morgan Stanley – BME  Pénzügyi Informatikai Innovációs Központ

A 2009-ben megalakult központ kutatás-fejlesztési tevékenységének főbb területei: pénzügyi szoftvertechnológia és fejlesztés, pénzügyi információs rendszerek technológiája, pénzügyi idősorok vizsgálata, kockázatelemzés, portfoliogazdálkodás

Szakmai információ: Levendovszky János, levendov@hit.bme.hu, 463 3547